Upstairs Downstairs ook voor jouw eigen gezelschap op je eigen gekozen locatie of in ons Theaterhuis? Mail ons: info@theaterhuisamalia.nl

Upstairs Downstairs op je eigen gekozen locatie of in de huiskamer van ons Theaterhuis Amalia voor jouw eigen gezelschap (min. 30 personen) ? Mail ons voor informatie: info@theaterhuisamalia.nl

Over het stuk.

Upstairs Downstairs neemt de sociale verhoudingen in de arbeidsrelatie binnen het particuliere dienstverband onder de loep.Veel jonge huishoudens mét of zonder kinderen, waarvan beide partners werken en weinig tijd hebben, maar ook ouderen die langer zelfstandig willen blijven, huren steeds vaker de service in van hulp aan huis variërend van een oppas, een werkster, thuiszorg. De zogenaamde nieuwe ‘dienstmeisjes’.

Naar een idee van artistiek leider en actrice Sheila Lever schreef de jonge Amsterdamse  schrijver en theatermaker Jurre Bussemaker de tekst voor dit hilarische toneelstuk. Een stuk over een jonge werkende moeder en haar hulp in de huishouding en hun onderlinge sociale verhouding binnen dit particuliere dienstverband.

In  Upstairs Downstairs  zien we twee vrouwen: Paula, een jonge werkende moeder en haar hulp in de huishouding, Irma. Op herkenbare, soms ontroerende, dan weer scherpe en hilarische, wijze zal het publiek meegenomen worden in de wereld van deze twee vrouwen en hun onderlinge verhouding.

Door Upstairs Downstairs te spelen op locaties die deel uit maken van het cultureel erfgoed van Den Haag, geven de makers een knipoog naar de tijd, waarin de maatschappij ingedeeld was in rangen en standen (in Den Haag ‘Zand of Veen”) en sociale ongelijkheid maatschappelijk geaccepteerd én benadrukt werd. Men had in dit soort panden huispersoneel in dienst. Sheila: In die tijd droeg de ‘dienstmeid’ een uniform, een schort, en moest apart eten en drinken. Er heerste een streng onderscheid tussen het leven Upstairs en het leven Downstairs. Terug te zien in de architectuur van deze locatie.

Maar wie zijn de dienstmeisjes anno 2018 en hoe is uw relatie met haar/ hem eigenlijk?

Tekst: Jurre Bussemaker (naar idee van Sheila Lever),Regie: Karina Kroft,Spel: Sheila Lever en Marijke Schipper

 

Reserveer: www.theaterhuisamalia.nl 

Theaterhuis Amalia reist sinds 2015 met veel succes langs het culturele erfgoed van Nederland met de voorstelling Upstairs Downstairs. 

Beschikt u zelf over een stijlvolle locatie, die als omlijsting voor de voorstelling Upstairs Downstairs kan dienen en/ of  u wilt eens een besloten voorstelling voor uw familie, vrienden, kantoor, organisatie of bedrijf organiseren op onze locatie? Dan kan dat. Wij spelen met veel plezier en zorgen ervoor dat u een bijzondere avond/ middag zult beleven!

Mail voor de diverse mogelijkheden naar: info@theaterhuisamalia.nl 

 

 

 

 

 

  • Informatie voorstelling:
  • Tekst:
  • Jurre Bussemaker (naar een idee van Sheila Lever)
  • Regie:
  • Karina Kroft
  • Spel:
  • Marijke Schipper & Sheila Lever
  • Prijs: 30 euro pp . Minimaal 30 personen.
  • koffie/ thee vooraf en glaasje na afloop wordt u aangeboden door het huis!