UPSTAIRS DOWNSTAIRS – WO 11 MAART- en DO 12 MAART UITVERKOCHT!

HILARISCHE voorstelling over de arbeidsrelatie tussen de "Mevrouw"en de"Meid" anno 2020 (in vergelijking met de 19de eeuw)

 

DE VOORSTELLING VAN 11 MAART IS UITVERKOCHT!

DONDERDAG 12 MAART  IS UITVERKOCHT!

 

Upstairs Downstairs’

neemt de sociale verhoudingen tussen de ‘Meid’ en de ‘Mevrouw’ van toen én nu onder de loep!

De  titel van  het theaterstuk Upstairs Downstairs verwijst naar de negentiende eeuw, waarin de westerse maatschappij was ingedeeld in rangen- en standen. Een tijd waarin sociale ongelijkheid werd geaccepteerd en zelfs benadrukt werd: de meid droeg een uniform, een schort, en moest apart eten en drinken. Huizen, zoals die in de Amaliastraat, werden er zelfs naar gebouwd. Het huispersoneel werkte en leefde in het souterrain, de dienstmeisjes sliepen op de zolder en de familie bewoonde de bel etage en de andere verdiepingen in het huis. In sommige huizen bestond er zelfs een apart trappenhuis voor de familie en eentje voor het personeel!

Hoe anders is het nu in onze westerse maatschappij? Sociale ongelijkheid wordt maatschappelijk niet meer geaccepteerd. Wij werken het liefst op basis van gelijkheid met elkaar. Maar in de praktijk levert dat nogal eens veel problemen op in de arbeidsrelatie tussen werkgever en werknemer. Vooral wanneer deze plaatsvindt binnen het particuliere dienstverband. Denk aan de schoonmaker, de oppas, de mantelzorger etc.

Nu zijn het vooral de tweeverdieners, jonge huishoudens mét of zonder kinderen, die steeds vaker de service inhuren van een kinderoppas, een schoonmaker en de thuiszorg voor de ouders die langer zelfstandig willen blijven wonen. Maar hoe verhouden we ons tot elkaar en waarom voelen we ons vaak sociaal ongemakkelijk in deze arbeidsrelatie?

Wie zijn de ‘dienstmeisjes’ anno nu? Wat weten we van hen? Hoe eerlijk zijn we naar elkaar toe? Hoe helder zijn de rollen binnen deze arbeidsrelatie?

Deze ‘hilarische’  voorstelling reist  door heel Nederland, variërend van een gewone huiskamer tot en met een stijlkamer in een landhuis, een tuinkamer in een kasteel of Oranjerie van een buitenplaats.

En ook bij U in de huiskamer, in het atelier, op de boerderij, in het rijtjeshuis………… of in onze eigen woonkamer van Theaterhuis Amalia……………het kan allemaal.

Cast:

Tekst: Jurre Bussemaker (naar idee van Sheila Lever)

Regie: Karina Kroft

Spel: Sheila Lever en Marijke Schipper.

EEN VOORSTELLING CADEAU DOEN?

Dat kan met onze cadeaubon/ artwork!!

Sophie Lever (art director/ copywriter) en collage kunstenares heeft speciaal

voor ons theaterhuis een tweetal cadeaubonnen (één voor hem en één voor haar) ontworpen, waarmee je niet alleen een voorstelling naar keuze cadeau kunt doen, maar die je na gebruik -als art print- ook ingelijst aan de muur kunt hangen.
Het originele tweeluik ‘IT’S ALL THEATRE’ hangt in ons theaterhuis en kunt u tijdens een voorstelling in het echt komen bewonderen.
De cadeaubonnen zijn voor € 30,- per stuk (geldig voor 1 voorstelling naar keuze t.w.v. € 25,- , incl. verzending) te bestellen via info@theaterhuisamalia.nl

Exclusieve prints in verschillende formaten van het tweeluik zijn in gelimiteerde oplage te koop. Heeft u hier interesse in? Neem dan contact op met Sophie via hello@sophielever.com

Meer informatie over Sophie haar werk, vindt u op sophielever.com

 

De  voorstelling Upstairs Downstairs  is op aanvraag te boeken voor min: 30 personen.  info@theaterhuisamlia.nl

 

 

 

 

 • Informatie voorstelling:
 • Tekst:
 • Jurre Bussemaker (naar idee van Sheila Lever)
 • Regie:
 • Karina Kroft
 • Spel:
 • Sheila Lever en Marijke Schipper
 • Datum:
 • wo 11 maart 2020
 • Aanvang: 20.30 uur
 • Deur open: 20.00 uur
 • Prijs: 25 euro
 • koffie/ thee vooraf en glaasje na afloop wordt u aangeboden door het huis!